odżywianie

Zrównoważone uprawy - wyzwania

Produkty pochodzące ze zrównoważonych upraw odgrywają coraz większą rolę w codziennych wyborach konsumentów. Świadomość ekologiczna i chęć wspierania odpowiedzialnych praktyk rolniczych sprawiają, że coraz częściej sięgamy po żywność, która jest wytwarzana w sposób przyjazny dla środowiska. Zrównoważone uprawy to jednak nie tylko korzyści dla planety, ale również dla jakości produktów – warzywa i owoce pochodzące z takich źródeł są bogatsze w składniki odżywcze i nie zawierają szkodliwych pestycydów. Produkcja taka wiąże się jednak z wieloma wyzwaniami, którym muszą stawić czoła rolnicy i przedsiębiorcy.

Sztuka zdrowego odżywiania

Od dekad ludzie mają świadomość jakże istotne dla naszego zdrowia jest żywienie. Zwłaszcza dzieciaki, z uwagi na ustawiczny wzrost, powinny posilać się prawidłowo. Bieżące czasy jednakże nieraz sprawiają trudności w przygotowanie odpowiedniego posiłku samemu. Ratujemy się wobec tego gotowymi daniami, a jednym z najczęściej wybieranych wydaje się włoski przysmak. Skąd taki renoma? Czy powinniśmy zgadzać się dzieciom ją smakować?